Corpul are propriul lui sistem de detoxifiere, care funționează tot timpul. Dieta sănătoasă și postul intermitent accelerează acest proces. Câteva zile de post cu sucuri este o modalitate bună de a beneficia de rezultatele unui post intermitent și de a accelera eliminarea toxinelor. În timpul acestui post corpul crește cantitatea de toxine eliminate și are mai multă energie la dispoziție, deoarece în timpul digestiei alimentelor se consumă o cantitate mare de energie.
Postul determină și reducerea depozitele de grăsime corporală. Când slăbim eliberăm în același timp mult gunoi toxic care este depozitat în adipocite (celule grase).
Antioxidanții si produșii fitochimici din legumele si fructele crude ajută ficatul să proceseze și să prelucreze eficient toxinele liposolubile (dizolvate în grăsime) pentru a putea fi eliminate prin urină.
ELIMINAREA TOXINELOR IN FAZA CATABOLICĂ A DIGESTIEI
În timpul digestiei există 2 faze: una de hrănire și alta de post. Când mâcăm (ne hrănim), digerăm și absorbim nutrienți din mâncare, aflându-ne într-o stare anabolică în care producem și acumulăm energie. Între mese ne aflăm într-o fază catabolică în care consumăm energia din depozitele acumulate în timpul fazei anabolice.
În timpul fazei catabolice au loc cele mai multe procese de reparare și vindecare și sunt studii științifice care arată că prelungind faza catabolică (postul alimentar) obținem mari beneficii din punctul de vedere al stării de sănătate.
CU CÂT PRELUNGEȘTI MAI MULT STAREA CATABOLICĂ ÎȚI PRELUNGEȘTI VIAȚA
În faza catabolică celulele ies din din faza de înmulțire și creștere și intră în faza de întreținere și reparare. Această fază de reparare este asociată cu reducerea producției de insulină și a factorului de creștere insulin-like1 (IGF-1).
Acești doi hormoni joacă un rol extrem de important menținerea sănătății și în prelungirea duratei de viață. Schimbările hormonale la acest nivel determina:
- scăderea inflamației
- îmbunătățirea sensibilității la insulină
- creșterea rezistenței la stres
- încetinere creșterii celulare
- îmbunătățirea imunității
- reducerea stresului oxidativ
Postul stimulează autofagia care este este un proces foarte important de auto-reparare. Prin autofagie (”autodigerare”) sunt distruse și îndepartate componentele deteriorate, moarte, din celule si țesuturi.
Dieta sănătoasă este ea însăși detoxifiantă iar restricția calorică sporește acest proces.
La nivel celular mulți compuși fitochimici din alimente, așa cum sunt:
- Isotiocianatele, derivate din legumele crucifere
- Compușii sulfuroși din usturoi și ceapă
- Carotenoizii din morcovi și alte legume intens colorate
stimulează producerea de enzime care favorizează excreția produșilor carcinogeni și a altor produși dăunători.
Acest sistem de detoxifiere contracarează stresul oxidativ, inflamația și deteriorarea ADN-ului.
Adaugând periodic restricție calorică unei diete bogate in nutrienți se intensifică capacitatea corpului de a se reechilibra si vindeca deoarece:
- crește perioada de timp în care corpul se află in faza de vindecare
- se reduce faza de creștere
- se stimuleaza desfacerea si eliminarea toxinelor solubile in grăsime
- scade indexul de încarcare toxică a întregului corp
POSTUL INTERMITENT CU SUCURI
Astăzi este o certitudine faptul că postul are un uriaș efect regenerativ al sistemului imunitar. Studiile făcute în ultimii ani pe animale și oameni au demonstart faptul că postul stimulează sistemul imunitar să elimine celulele bătrâne și deteriorate și să formeze celule noi prin stimularea celulelor stem. Rolul principal în acest proces îl are reducerea IGF 1.
Postul intermitent, realizat prin reducerea dramatică a numărului de calorii ingerate câteva zile pe săptămâna, este o metodă sigură de a obține beneficii pe termen lung și prin creșterea sensibilității la insulină și reducerea greutății corporale.
Eu vă recomand să faceți detoxifiere cu sucuri de legume, adăugând maxim o salată de crudități pe zi, timp de 3 zile pe lună sau 7 zile la 6 luni. Scopul acestei detoxifieri periodice este acela de a stimula vindecare și regenerare țesuturilor și organelor fiind astfel o metodă naturală de anti-aging care prelungește și dă calitate vieții.
În timpul postului cu sucuri vă puteți continua activitatea deoarece veți furniza corpului ”combustibilul” de care are nevoie: macronutrienți, vitamine, minerale și enzime, prevenind deshidratarea și starea de leșin.
În același timp vă puteți continuă tratamentul medicamentos, dacă aveți o astfel de recomandare medicală.
SFATURI REFERITOARE LA POSTUL CU SUCURI
- Planificați perioada de post: 1 zi pe săptămâna, sau 3 zile pe lună, sau 7 zile la 6 luni.
- Faceți sucuri din legume, nu din fructe. Singurele fructe care se pot folosi sunt cele cu indice glicemic mic (lămâie, grapefruit, cireșe, vișine, fructe de pădure, piersici, mere verzi Granny Smith). Cantitatea de suc obținut din fructe nu trebuie să depășească 20-25% din cantitatea totală de suc consumată zilnic, respetiv 1000-1500ml, cu excepția sucului de lămâie sau lime care se poate consuma fără restricție, putându-se adaugă în orice suc.
- Legumele folosite pentru sucuri sunt: vegetale verzi (salată, spanac, castraveta, tulpină de țelină, varză, pătrunjel, andive), morcov, rădăcina de țelină, sfeclă.
- Completați această cură cu ceaiuri care stimulează detoxifierea: pătlagină, coada calului, urzică, mătase de porumb, coadă șoricelului.
- Revenirea din postul cu sucuri presupune respectarea unei diete strict vegetariene, în care cel puțin 70% din legume se mănâncă crude, pentru o perioada proporțională cu durata postului: 1 zi pentru postul de 1 zi, 2 zile pentru postul de 3 zile și 4 zile pentru postul de 7 zile