Detoxifierea se referă la procesele prin care organismul elimină toxinele și substanțele dăunătoare. Corpul nostru este expus constant la toxine din mediu, cum ar fi poluarea, pesticide, metale grele, substanțe chimice din produse de îngrijire personală și din alimente. Deși corpul uman dispune de sisteme naturale bine dezvoltate pentru detoxifiere (cum ar fi ficatul, rinichii, pielea și sistemul limfatic), existența unui stil de viață modern, ce include alimentația prost gestionată și mult stres, poate duce la acumularea de toxine. Acest proces are ca rezultat distrugerea și moartea celulelor, proces care duce la deteriorarea funcțiilor vitale și la îmbolnăvire.
Detoxifierea se produce la nivel celular prin mai multe procese biochimice care ajută la identificarea, neutralizarea și eliminarea substanțelor dăunătoare din celulă. De exemplu: celulele folosesc enzime speciale pentru a transforma substanțele toxice (numite xenobiotice) în forme mai puțin dăunătoare, celulele au mecanisme prin care expulzează metaboliții și toxinele conjugate prin intermediul proteinelor de transport membranar (ex. clatrinele), celulele utilizează antioxidanți, cum ar fi glutationul, vitamina C și vitamina E, pentru a neutraliza radicalii liberi și a preveni stresul oxidativ și nu în ultimul rând prin procesul de autofagie, un proces de curățare care se activează în celule pentru a descompune și recicla organitele și proteinele deteriorate sau nefuncționale.
Rolul nostru este acela de a sprijini si intensifica acest proces natural de detoxifiere susținând, în același timp, regenerarea celulelor sănătoase. Cum putem face acest lucru? Prin adoptarea anumite obiceiuri care pot ajuta la îmbunătățirea acestor procese:
- Hidratarea: Apa joacă un rol esențial în eliminarea toxinelor prin rinichi și tubul digestiv. Consumul adecvat de apă și sucuri naturale din legume si fructe proaspete, ajută la menținerea funcției optime a acestor organe.
- Alimentație sănătoasă: Încercați să consumați alimente neprocesate, crude sau gătite la temperaturi sub 100°C, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe.
- Exerciții fizice: Activitatea fizică stimulează circulația sangvină și transpirația, ajutând la eliminarea toxinelor prin piele și îmbunătățind metabolismul celular.
- Somnul regulat: Odihna adecvată este crucială pentru procesele de regenerare celulară și eliminare a toxinelor, deoarece organismul efectuează multe dintre aceste procese în timpul somnului.
- Reducerea stresului: Stresul produce hormoni care pot duce la acumularea de toxine în corp. Practici precum meditația, yoga sau tehnicile de respirație pot ajuta la reducerea stresului.
Revenind la dietă aceasta ar trebui să fie alcătuită din:
1. Fructe proaspete
- Fructe citrice: Lămâi, portocale sau grepfrut, care sunt bogate în vitamina C, antioxidant care susține detoxifierea.
- Fructe de pădure: Afine, zmeură sau căpșuni, care sunt pline de antioxidanți și ajută la reducerea inflamației.
2. Legume proaspete
- Legume cu frunze verzi: Spanac, kale sau pătrunjel, care sunt bogate în clorofilă, esențială pentru detoxifiere.
- Legume crucifere: Broccoli, conopidă sau varză, care conțin compuși sulfurici ce sprijină detoxifierea hepatică.
- Legume colorate: Morcovi, ardei roșii sau sfeclă roșie, care furnizează antioxidanți și vitamine.
3. Fibre
- Cereale integrale și orez integral (brun): Ovăz sau quinoa, care sunt surse excelente de fibre ce ajută la îmbunătățirea digestiei și la eliminarea toxinelor.
- Semințe: Semințe de chia, in sau dovleac, care sunt bogate în fibre și acizi grași esențiali.
4. Proteine slabe
- Carne slabă: Pui, curcan sau pește (precum somon sau ton) care sunt surse excelente de proteine și conțin acizi grași omega-3, benefici pentru sănătate.
- Proteine vegetale din leguminoase: Linte, năut sau fasole, care sunt bogate în proteine și fibre, contribuind la detoxifiere prin sprijinirea sănătății intestinale.
- Iaurt sau kefir: sunt lactate fermentate care sustin sănătatea microbiomului
5. Grăsimi sănătoase
- Avocado: Este bogat în grăsimi sănătoase, care ajută la absorbția vitaminelor liposolubile și la menținerea sănătății celulare.
- Nuci și semințe: Migdale, nuci sau semințe de floarea-soarelui, care conțin antioxidanți și sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară.
- Uleiuri sănătoase: Uleiul de măsline extravirgin sau uleiul de avocado, care sunt bogate în grăsimi monosaturate și antioxidanți
6. Condimente și ierburi
- Condimente antiinflamatorii: Turmeric, ghimbir sau usturoi, care au proprietăți antioxidante și sprijină detoxifierea.
- Ierburi proaspete: Pătrunjel, coriandru sau busuioc, care adaugă aromă și nutrienți și au efecte benefice asupra digestiei.
Ținând cont de aceste recomandări iată și câteva recomandări pentru meniu:
Pentru micul dejun:
- Un bol de ovăz cu lapte vegetal, adăugat cu fructe de pădure, semințe de chia și o lingură de miere.
- O smoothie verde din spanac, banană verde, lapte de migdale, și o jumătate de lămâie stoarsă.
- Iaurt cu toppings din nuci, semințe și felii de avocado
Pentru masa de prânz:
- Salată de quinoa cu legume proaspete (roșii, castravete, ardei), năut și o vinegretă din ulei de măsline, suc de lămâie și condimente (mărar, pătrunjel).
- salată din spanac proaspăt, roșii, avocado și semințe de dovleac, asezonată cu o vinegretă din ulei de măsline și oțet balsamic
- File de pește la grătar (somon sau păstrăv) cu garnitură de broccoli,conopidă, ardei gras și roșii cherry ”înăbușite”, stropit cu ulei de măsline și suc de lămâie
- Piept de pui / curcan la grătar (somon sau cod) cu un dressing din ulei de măsline, iaut si usturoi
- Quinoa sau orez integral, gătite cu legume colorate (morcovi, ardei, dovlecei) și condimente din turmeric și usturoi.
Pentru cină vă recomand o masă foarte ușor digerabilă, alcătuită din supă cremă, care favorizează autofagia și somnul odihnitor:
- Supa cremă se crucifere, făcută din: brocoli, conopidă, varză de Bruxelles, ceapă, usturoi, boabe de fasole fiartă, ulei de măsline.
- Supă cremă de linte, folosind următoarele ingredientele: linte, ceapă, morcov, usturoi, tije de țelină, ulei de măsline, chimen (opțional)